fbpx

Μια εναλλακτική επιλογή: Η μεταμόσχευση μήτρας εγγυάται την επιτυχία σε χιλιάδες γυναίκες!

Μια εναλλακτική επιλογή: Η μεταμόσχευση μήτρας εγγυάται την επιτυχία σε χιλιάδες γυναίκες!

Τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Σουηδία γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μεταμόσχευση μήτρας! Η μητέρα ήταν μία γυναίκα 36 ετών, η οποία έπασχε από το σύνδρομο Rokitansky. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από την ανυπαρξία μήτρας στη γέννηση της γυναίκας και προσβάλλει 1 στις 5.000 περίπου γυναίκες που ενώ έχουν ωοθήκες και μπορούν να παράγουν ωάρια, δεν μπορούν να κυοφορήσουν ελλείψει μήτρας.


Στη συγκεκριμένη γυναίκα, μεταμοσχεύθηκε η μήτρα μίας συγγενούς της 61 ετών, η οποία είχε ήδη δύο παιδιά. Η πολύπλοκη αυτή επέμβαση έλαβε χώρα το 2013 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska, στο Gothenburg της Σουηδίας, από ομάδα ιατρών υπό τον Δρα Mats Brännström.

Ο τοκετός αυτού του νεογνού ήταν το αποκορύφωμα δέκα και πλέον ετών έρευνας της ομάδας του Δρος Mats Brännström, ο οποίος μάλιστα τον Οκτώβριο του 2014, λίγες ημέρες μετά τον πρώτο αυτόν τοκετό, ανακοίνωσε πως υπήρχαν και άλλες δύο κυοφορούσες με μεταμοσχευμένη μήτρα, οι οποίες πλησίαζαν στον τοκετό. Από τότε, τρεις σουηδέζες μητέρες έχουν γεννήσει χάρη στην στον νέο αυτό τρόπο! Το επίτευγμα αυτό άνοιξε ένα νέο δρόμο για χιλιάδες γυναίκες που είτε έχουν καρκίνο στη μήτρα είτε γεννήθηκαν χωρίς καν να έχουν!  

Και στο Λονδίνο δόθηκε το πράσινο φως για την εκτέλεση των πρώτων δέκα μεταμοσχεύσεων μήτρας. Οι γιατροί από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) προγραμματίζουν την πρώτη μεταμόσχευση για το 2016, ευελπιστώντας ότι η γέννηση του πρώτου μωρού θα γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή το 2017 ή το 2018.

Περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν αναγνωριστεί ως κατάλληλες υποψήφιες για τις μεταμοσχεύσεις, που θα πραγματοποιήσει ομάδα χειρουργών υπό τον δρα Τζ. Ρίτσαρντ Σμιθ, από το Κέντρο Γυναικολογικού Καρκίνου του Δυτικού Λονδίνου του Νοσοκομείου Queen Charlotte’s & Chelsea του ICL. 

Όπως δήλωσε ο δρ Σμιθ, η νέα τεχνική δίνει ελπίδες για φυσιολογική εγκυμοσύνη στις γυναίκες αυτές, οι οποίες έως τώρα είχαν μόνο τη δυνατότητα να υιοθετήσουν παιδί ή να το αποκτήσουν με παρένθετη μητέρα.

Περισσότερες από 300 γυναίκες είχαν δηλώσει συμμετοχή στις κλινικές μελέτες του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Μήτρας του ICL, αλλά μόνον η μία στις τρεις πληρούσε τα κριτήρια που έχουν θέσει οι γιατροί.

Στα κριτήρια αυτά συμπεριλαμβάνεται το να έχει η γυναίκα ηλικία 25-38 ετών, λειτουργικές ωοθήκες, δικά της ωάρια και υγιές σωματικό βάρος, καθώς και να διαθέτει μακροχρόνιο σύντροφο.

Οι Βρετανοί χειρουργοί, που προετοιμάζονται εδώ και 20 χρόνια για το συγκεκριμένο εγχείρημα, έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν στις μεταμοσχεύσεις μήτρες από πτωματικές δότριες και όχι από τις εν ζωή μητέρες, τις αδελφές ή άλλες συγγενείς των νεαρών γυναικών όπως έκαναν οι Σουηδοί συνάδελφοί τους.

Τα μωρά θα έρθουν στον κόσμο με καισαρική τομή, για να προστατευθεί η μεταμοσχευθείσα μήτρα από το τραύμα του φυσιολογικού τοκετού. Οι γυναίκες θα μπορούν να αρχίσουν νέες προσπάθειες εγκυμοσύνης έξι μήνες μετά την γέννηση του πρώτου τους μωρού, ειδάλλως η μήτρα θα αφαιρεθεί, ώστε να απαλλαγούν και από την ανοσοκαταστολή. Η συγκεκριμένη διαδικασία προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από υπογονιμότητα και οφείλεται σε αποκλειστικό παράγοντα έλλειψης της μήτρας. 

Ενημέρωση Γονιμότητας


e-genius.gr ...intelligent web software