fbpx

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το υπερηχογράφημα αναπαραγωγής

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το υπερηχογράφημα αναπαραγωγής

Ο Υπέρηχος δεν είναι τίποτα άλλο από υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα, που μέσα από μια οθόνη προβάλουν την εικόνα διαφόρων ιστών καθώς και το εσωτερικό οργάνων.

Είναι πολύ χρήσιμος στην κύηση, κατά την οποία καταγράφονται όλες οι κινήσεις του εμβρύου και η κατάσταση της υγείας του.
Αποτελεί μέθοδο ευρέως διαδεδομένη, μη επεμβατική και απεικονιστική, απολύτως ασφαλή για την γυναίκα, τη μητέρα και το έμβρυο. Δεν εκπέμπει ακτινοβολία και είναι ιδανική για την καταγραφή μιας εξωμήτριας κύησης, και φυσικά για έναν ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.

Το υπερηχογράφημα γίνεται διακολπικά ή διακοιλιακά με άδεια την ουροδόχο κύστη και ορίζει άλλες επεμβατικές μεθόδους.
Ουσιαστικά, απεικονίζονται όλα τα εσωτερικά γεννητικά όργανα και οι όποιες ανατομικές ανωμαλίες. Δίνει πληροφορίες για την κατάσταση της μήτρας, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες.
Η κατάσταση της μήτρας είναι πολύ σημαντική σαν πληροφορία, καθώς ορίζει την ευκολία ή τη δυσκολία της επίτευξης εγκυμοσύνης.
Μέσα από ένα υπερηχογράφημα μπορεί να αποκαλυφθούν πολλά προβλήματα, όπως ανατομικές ανωμαλίες, ινομυώματα, συμφύσεις, διαφράγματα, δίκερη μήτρα, μονόκερη μήτρα, πολύποδες, προβλήματα που μειώνουν αισθητά την επίτευξη εγκυμοσύνης.


Επίσης, ο υπέρηχος μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάποια κακοήθεια, ή πολυκυστικές ωοθήκες ή ενδομητρίωση ή υδροσάλπιγγες.

Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που ανιχνεύει ένας γυναικολόγος στον υπέρηχο αναπαραγωγής.

Όταν ακολουθείται κάποια θεραπεία, χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για να ανιχνεύεται η εξέλιξη της θεραπείας. Η θεραπευτική αγωγή, σε κάθε περίπτωση, υποβοηθείται από το υπερηχογράφημα.

Ο υπέρηχος βοηθάει πάρα πολύ στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Δίνει απεικονιστική θέση στην παρακέντηση των ωοθυλακίων για να πάρει ο γιατρός τα ωάρια.
Σ αυτή την περίπτωση ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και αναγκαίος.

Επίσης, στην εμβρυομεταφορά ο υπέρηχος δείχνει πού τοποθετούνται τα έμβρυα, ποια είναι η καλύτερη και πλέον κατάλληλη θέση, καθώς και πώς θα γίνει η καλύτερη δυνατή δράση.
Είναι αλήθεια, ότι η έγχρωμη υπερηχογραφία δίνει πολλαπλές πληροφορίες για το ενδομήτριο, τον όγκο του, και την καλή ή όχι αιμάτωσή του.

Μια καλή εικόνα ορίζει και το πότε θα γίνει η εμβρυομεταφορά.

Η τρισδιάστατη εικόνα δείχνει κάθε παθολογική κατάσταση και φυσικά βοηθάει και στην έγκαιρη διάγνωση.

Ο Υπέρηχος, είναι χρυσό κλειδί στην ωοθυλακιορρηξία γι’ αυτό και επαναλαμβάνεται 3-5 φορές από την 8η έως την 10η ημέρα του έμμηνου κύκλου της γυναίκας.

Το ενδομήτριο, αυξάνει το μέγεθός του, κάθε δύο μέρες και αυτό το δείχνει ακριβέστατα ο υπέρηχος.

Το πάχος του, θα σημάνει την πιθανή ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας, οπότε μπορεί να γίνει κατευθυνόμενη σεξουαλική επαφή ή σπερματέγχυση, κατά την γόνιμη ημέρα και ώρα.

Ο υπέρηχος, είναι σημαντικός τόσο στην ωοληψία, όσο και στην εμβρυομεταφορά.

Είναι αυτός που θα δείξει την ενδομήτρια κύηση και τον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου κατά την 6η εβδομάδα.

Επίσης, με τον υπέρηχο προσδιορίζεται ο σάκος των εμβρύων και αν αυτός φιλοξενεί πολύδιμη κύηση.

Επιπλέον, δείχνει τι συμβαίνει όταν υπάρχει πόνος στην πύελο ή μεγάλες αιμορραγίες, ή ανωμαλίες στην περίοδο ή ακόμα και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Χάρις στον υπέρηχο αποφεύγονται μεγάλες πολύωρες και αιματηρές επεμβάσεις για την ανίχνευση πιθανών προβλημάτων.

Το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου ακόμα και κατά την διάρκεια της περιόδου.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ένας υπέρηχος μπορεί να δείξει τη θέση και το βάρος του εμβρύου, το υγρό του αμνιακού σάκου, αλλά και σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο πλακούντας.

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες ανωμαλίες στο έμβρυο όπως τα σύνδρομα και άλλες γενετικές μεταβολές παρουσιάζονται πρώτα στον υπέρηχο.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην γυναικολογία αλλά δεν είναι και λίγες οι φορές που και άλλες ιατρικές ειδικότητες ζητάνε την βοήθεια του.

Ενημέρωση Γονιμότητας


e-genius.gr ...intelligent web software